Dzisiaj krótko, zwięźle i na temat. Wiele osób zastanawia się nad tym, co jest bardziej opłacalne – płyta gazowa czy indukcyjna. Nie ukrywając, kuchenki gazowe nadal wiodą prym w większości kuchni, ale coraz częściej na tapetę brane są płyty indukcyjne. 🙂 Decydując się na konkretny wydatek, musisz wziąć pod uwagę kilka aspektów tego zakupu. Ja osobiście, korzystam z kuchenki gazowej, można powiedzieć, że jestem tradycjonalistką w tym temacie. Jest to sprawa indywidualna, ale dzisiaj skupimy się głównie na kwestii finansowej. Już na sam początek, warto wziąć pod uwagę „koszty na start”, czyli jakie wydatki związane są z zakupem każdej z tych płyt.
KOSZT ZAKUPU
Kuchenka gazowa – koszt kuchenki wynosi od około 300 zł do nawet kilku tysięcy zł. Wszystko oczywiście uzależnione jest od marki, stanu kuchenki i jej dodatkowych funkcji.
Kuchenka indukcyjna – koszt waha się od około 900 – 1000 zł do kilku tysięcy zł.
Oczywiście wydatki z zakupem poszczególnych kuchni, nie kończą się tylko na powyższym.
Do tego doliczyć trzeba, między innymi, koszt przyłącza zarówno gazowego, jak i elektrycznego.
W pierwszym przypadku, musimy spodziewać się ceny od kilku do nawet kilkunastu tysięcy złotych. Oczywiście od razu trzeba wspomnieć o tym, że można uniknąć tego kosztu poprzez wybór wymiennej butli i zasilanie płyty gazem propan – butan. Na taką opcję zresztą decyduje się większość zwolenników tego typu kuchenki.
Odnośnie kuchenki elektrycznej (w przypadku płyt zasilanych trójfazowo) – jeśli takowego nie posiadamy, koszt przyłącza elektrycznego wynosi około 200 – 300 zł. Tutaj musimy pod uwagę wziąć jeszcze inne wydatki, takie jak np. zakup odpowiednich garnków i patelni – pełen komplet, szczególnie jeśli wcześniej nie mieliście do czynienia z kuchenką tego typu, to nawet koszt wahający się od około 200 – 600 zł.
Porównując koszty początkowe obu kuchenek:
Kuchenka gazowa – około 400 – 500 zł.
Kuchenka indukcyjna – około 1400 – 1500 zł.
KOSZT EKSPLOATACJI
Ok, w pierwszym starciu wygrywa kuchenka gazowa. 🙂 Teraz przyjrzymy się uważniej wydatkom związanym z eksploatacją, w przypadku obydwóch kuchenek. Na wstępie, wspomnę już, że sprawność płyty indukcyjnej, szacuje się na około 90 – 95%. Efektywność gazu to około 45 – 55 %, ponieważ pozostały procent energii „ucieka”, tzn. nie jest przekazywany bezpośrednio do naczyń ( garnka, patelni itd… )
Żeby jednak dobrze poznać koszty związane z tymi kuchenkami, trzeba poeksperymentować. 🙂
EKSPERYMENT
Koszt zagotowania 1 l wody ( średni palnik / pole indukcyjne )
CZAS:
Płyta gazowa – czas trwania około 4 – 5 minut.
Płyta indukcyjna – czas trwania około 1,5 – 2,5 minuty
ZUŻYCIE ENERGII ELEKTRYCZNEJ:
Zużycie gazu około : 0,0234 m3.
Zużycie energii elektrycznej około: 0,099 kWh
Ok, w tym przypadku zdecydowanie korzystniejsze – odnośnie czasu – jest gotowanie na płycie indukcyjnej. A jak to wygląda cenowo?
KOSZT ZAGOTOWANIA WODY:
Na kuchence gazowej – około 4,6 – 5 gr.
Butla gazu powinna wystarczyć spokojnie na ponad miesiąc, w przypadku dużej ilości gotowania. Koszt takiej butli na dzień dzisiejszy wynosi około 40-50 zł za 11kg gazu.
Na płycie indukcyjnej – ponad 5,3 gr.
ARGUMENTY PRZEMAWIAJĄCE ZA PŁYTĄ INDUKCYJNĄ
Przechodząc do sedna sprawy – w ostatecznym rozrachunku, koszt kuchenki gazowej i kuchenki indukcyjnej, jest do siebie bardzo zbliżony. Na pierwszy rzut oka, wydaje się, że różnica jest znacząca, ale weźmy pod uwagę inne aspekty i zalety kuchenki indukcyjnej, które nadrabiają powyższe różnice.
- Jeśli chodzi o względy bezpieczeństwa płyta indukcyjna, wygrywa bezapelacyjnie. W trakcie gotowania pozostaje chłodna, a zaraz po zdjęciu z niej garnka, dopływ prądu zostaje odcinany. Co istotne – eliminuje ryzyku ulatniania się gazu.
- Płyta indukcyjna charakteryzuje się najkrótszym czasem gotowania i stygnięcia. (szybszym nawet o 30% )
- Płyty indukcyjne, w przeciwieństwie do płyt gazowych, są najlepszym rozwiązaniem do kuchni otwartych na salon – wytwarzają mniej tłustych osadów, wyglądają zdecydowanie ładniej i nowocześniej. 🙂
- Płyty indukcyjne czyści się naprawdę przyjemnie – o ile można sprzątanie nazwać przyjemnym. Chociaż ja lubię. 🙂 Wracając do tematu – w wielu wypadkach wystarczy przetrzeć trochę ściereczką i gotowe.
- Dodatkową zaletą jest elektroniczny timer – można ustawić sobie czas gotowania – nie musisz obawiać się, że zapomnisz i zostawisz jajka na pół godziny na pełnym ogniu 🙂
Wielką zaletą kuchenki indukcyjnej, jak widać, jest czas gotowania i komfort z tym związany. A jak wiadomo – czas to też pieniądz 🙂
Warto również poruszyć temat, o którym mówi wiele osób – kuchenki indukcyjne mogą być niebezpieczne dla zdrowia, ponieważ wytwarzają pole elektromagnetyczne. Ponoć nie powinny jej obsługiwać osoby z rozrusznikiem serca, z metalowymi implantami itp. Ja jednak nie odniosę się do tej teorii, ponieważ nie mam aż tak dużej wiedzy w tym temacie – warto jednak o tym wspomnieć. Mówi się też, że jedzenie z płyty indukcyjnej smakuje inaczej – nie jest tak smaczne i ma bardziej „sztuczny” smak. A wy macie jakieś spostrzeżenia na ten temat?
PODSUMOWANIE
Kuchnia gazowa sprawdzi się w mieszkaniach z osobną kuchnią. Jest to wybór odpowiedni dla typowych tradycjonalistów 🙂 Mimo wszystko, jest też tańsza w zakupie oraz eksploatacji. Może nie jest to wielka różnica, ale jednak jest. Płyty indukcyjne sprawdzają się za to w domach z otwartymi kuchniami, małymi dziećmi (głównie ze względu na bezpieczeństwo ) i dla osób, które bardziej cenią sobie komfort. Trzeba odpowiedzieć sobie na szczerze na pytanie: Czy bardziej zależy ci na kwestii finansowej, czy wygodzie? Moja subiektywna opinia brzmi tak: Zarówno kuchenka gazowa i indukcyjna to dobre rozwiązanie.
A ty z jakiej kuchenki korzystasz? Może jesteś w stanie wymienić więcej zalet lub wad obydwóch kuchenek? Jeśli tak – podziel się z nami w komentarzu! 🙂